Lisy na ovoce
Nejprodávanější
V závislosti na formě zpracování ovoce a zeleniny rozeznáváme 3 základní typy. Ne každý dokáže odšťavnit všechny typy ovoce.
Odstředivkové - nebo i centrifugy. Princip odšťavňování spočívá v tom, že ovoce a zeleninu nejdříve nasekají či nastrouhají, a pak se díky odstředivé síle z této masy pořádně oddělí šťáva od dužiny. Je to nejklasičtější způsob odšťavňování, vhodný pro skoro všechny typy ovoce a zeleniny. Je třeba si však dát záležet na jemnosti sítka. Mají však nižší výtěžnost a větší odpad.
Tlakové lisy - tato zařízení nejdříve ovoce a zeleninu rozdrtí a následně vzniklou masu protlačí hřídel přes sítko. Za něj projde jen šťáva, zatímco pevnější kousky zůstávají na druhé straně.
V případě, že sítko zaměníte za pevný díl, tedy jakoby stěnu, vzniká z tlakového lisu homogenizátor. Ten tvoří z rozdrcené masy s různými kousky homogenní směs, tedy něco jako pyré.
Dvě ozubená kolečka mají mezi sebou skulinu velikosti pouze 0,1 mm, což se postará o perfektně vylisovanou šťávu dokonce z oříšků nebo semínek, či lístků. Cena tohoto zařízení je však vyšší.
Mechanické - jejich princip fungování je velmi podobný tlakovým odšťavňovačem, jen se při nich využívá lidská síla. Stejně tedy plody nejprve rozmělní a pak, pomocí takzvaného šnekového šroubování, z nich lisují šťávu.
Citrusovače - jsou samostatnou kategorií odšťavňovačů, protože fungují pouze s citrusy. Základní zařízení na takové odšťavňování citrusů je bez mechanického pohonu. Existují však i elektrické, kvalitnější odšťavňovače citrusů. Nelze však použít k odšťavnění jiných plodů, jsou tedy jen jednoúčelové.