Grilování
Nejprodávanější
15 položek celkem
Vůně grilovaného masa, zeleniny a dalších dobrot je sice lákavá, na začátku je však nutné dobře zvážit, jaký typ grilu, resp. zdroj tepla, si zvolit. Grilovat můžete na dřevěném uhlí nebo briketách, no jako palivo lze použít také plyn nebo elektřinu.
1 Grilovací klasika
Grily na dřevěné uhlí představují oblíbenou klasiku, která si své příznivce získává také díky charakteristické vůni, kterou pokrmům dodává kouř z grilu. Nejčastěji se vyrábějí z litiny nebo z černého plechu. Při výběru se určitě vyhněte grilem z podezřele lehkých a tenkých plechů, které se často rychle propálí a rozsypou. Přestože patří takové grily k cenově nejdostupnějším, kvalitní model nemusí být levná investice. Přidanou hodnotou je však dlouhá životnost, někdy i 15 let. Výhodou grilu na dřevěné uhlí je snadné použití - zařízení se snadno rozebírá, přenáší i skladuje. Značným omezením může být delší příprava grilu i samotných pokrmů, jakož i chybějící možnost regulace teploty (řešením může být gril s poklopem, jehož součástí je integrovaný teploměr).
Grily na dřevěné uhlí představují oblíbenou klasiku, která si své příznivce získává také díky charakteristické vůni, kterou pokrmům dodává kouř z grilu. Nejčastěji se vyrábějí z litiny nebo z černého plechu. Při výběru se určitě vyhněte grilem z podezřele lehkých a tenkých plechů, které se často rychle propálí a rozsypou. Přestože patří takové grily k cenově nejdostupnějším, kvalitní model nemusí být levná investice. Přidanou hodnotou je však dlouhá životnost, někdy i 15 let. Výhodou grilu na dřevěné uhlí je snadné použití - zařízení se snadno rozebírá, přenáší i skladuje. Značným omezením může být delší příprava grilu i samotných pokrmů, jakož i chybějící možnost regulace teploty (řešením může být gril s poklopem, jehož součástí je integrovaný teploměr).
2 Téměř kuchyňská pohoda
Obliba plynových grilů postupně roste i u nás. Namísto ohniska mají desku a jako palivo se používá propan-butan z láhve, jehož přívod se reguluje otočnými knoflíky, podobnými těm na kuchyňských sporácích a varných deskách. Mnozí jistě ocení zdravější přípravu jídel, v jejímž rámci se do něj neuvolní žádné škodlivé látky. Velkou výhodou je rychlé rozpálení desky, tedy i příprava jídla, resp. pohodlná regulace teploty prostřednictvím teploměru zabudovaného v poklopu.
V nabídce najdete různá řešení - od malých stolních grilů po rozložité zařízení s bohatou funkcionalitou. Domácnost, která často hostí větší partie nebo pořádá velké rodinné grilování, určitě ocení gril s prostornou grilovací plochou a třemi nebo čtyřmi samostatně ovládanými hořáky (v nabídce naleznete i modely se samostatným teploměrem pro každý hořák). Šikovným pomocníkem může být i boční hořák, který najde uplatnění například při přípravě omáček, nevýhodou je zase robustnější konstrukce s jistými prostorovými nároky.
Některé grily disponují až čtyřmi kolečky na snadnější manipulaci, nejednou i s brzdným systémem, což předchází možným nehodám.
Obliba plynových grilů postupně roste i u nás. Namísto ohniska mají desku a jako palivo se používá propan-butan z láhve, jehož přívod se reguluje otočnými knoflíky, podobnými těm na kuchyňských sporácích a varných deskách. Mnozí jistě ocení zdravější přípravu jídel, v jejímž rámci se do něj neuvolní žádné škodlivé látky. Velkou výhodou je rychlé rozpálení desky, tedy i příprava jídla, resp. pohodlná regulace teploty prostřednictvím teploměru zabudovaného v poklopu.
V nabídce najdete různá řešení - od malých stolních grilů po rozložité zařízení s bohatou funkcionalitou. Domácnost, která často hostí větší partie nebo pořádá velké rodinné grilování, určitě ocení gril s prostornou grilovací plochou a třemi nebo čtyřmi samostatně ovládanými hořáky (v nabídce naleznete i modely se samostatným teploměrem pro každý hořák). Šikovným pomocníkem může být i boční hořák, který najde uplatnění například při přípravě omáček, nevýhodou je zase robustnější konstrukce s jistými prostorovými nároky.
Některé grily disponují až čtyřmi kolečky na snadnější manipulaci, nejednou i s brzdným systémem, což předchází možným nehodám.
3 Grilovačka i u jídelního stolu
Elektrické grily se vyrábějí především v stolové verzi, což umožňuje dopřát si šťavnaté grilované dobroty i během nepříznivého počasí či mimo sezónu přímo na jídelním stole ve vaší kuchyni. V exteriéru je jejich použití omezeno - jelikož vyžadují elektrickou přípojku, uplatnění proto nacházejí zejména na terasách rodinných domů či panelákových balkónech, kde grilování na dřevěném uhlí nepřichází v úvahu. K plusem takových grilů patří jejich kompaktnost (malé rozměry a nízká hmotnost), díky čemuž se snadno přemísťují i skladují, nevýhodou může být menší plocha grilovacího roštu. Výhodou je (podobně jako v případě plynových zařízení) rychlé rozpálení a pohodlná regulace teploty. Zvláštní kategorii představují kontaktní Raclette grily, které umožňují grilování na dvou úrovních. V nabídce však najdete i elektrické barbecue klasickém stojanu (s kolečky i bez nich) určené do exteriéru.
Při výběru grilu zvažte i čas přípravy na grilování a jeho údržbu.
Zatímco plynový a elektrický gril jsou rozpálené okamžitě, příprava grilu trvá téměř hodinu.
Elektrické grily se vyrábějí především v stolové verzi, což umožňuje dopřát si šťavnaté grilované dobroty i během nepříznivého počasí či mimo sezónu přímo na jídelním stole ve vaší kuchyni. V exteriéru je jejich použití omezeno - jelikož vyžadují elektrickou přípojku, uplatnění proto nacházejí zejména na terasách rodinných domů či panelákových balkónech, kde grilování na dřevěném uhlí nepřichází v úvahu. K plusem takových grilů patří jejich kompaktnost (malé rozměry a nízká hmotnost), díky čemuž se snadno přemísťují i skladují, nevýhodou může být menší plocha grilovacího roštu. Výhodou je (podobně jako v případě plynových zařízení) rychlé rozpálení a pohodlná regulace teploty. Zvláštní kategorii představují kontaktní Raclette grily, které umožňují grilování na dvou úrovních. V nabídce však najdete i elektrické barbecue klasickém stojanu (s kolečky i bez nich) určené do exteriéru.
Při výběru grilu zvažte i čas přípravy na grilování a jeho údržbu.
Zatímco plynový a elektrický gril jsou rozpálené okamžitě, příprava grilu trvá téměř hodinu.
JAK správně grilovat
S čistým grilem se pracuje lépe
Aby se jídlo na rošt nepřilepily, před grilováním ho vždy naolejujte. Litinový rošt by měl naolejovat i po použití, vyčištění a vychladnutí, čímž předejdete jeho rezivění. Vždy používejte neutrální olej (olivový může zanechat pachuť). Vhodné řešení představuje sprej na promazání roštu ze 100% přírodních přísad. Čištění grilu nezabere při častém používání více než 15 sekund. Zbytky jídla nebo popela v případě grilu na dřevěné uhlí odstraníte praktickou širokou kartáčkem se štětinami z nerezavějící oceli mnohem snazší, pokud je rošt ještě teplý. Když vychladne, zbytky ztvrdnou a bude to trvat déle. Jakmile gril i popel zcela vychladnou, můžete jej vyprázdnit.
Poklop není na ozdobu
Poklop grilu není jen dekorativní prvek, resp. ochrana proti dešti, ale také výborný pomocník při přípravě mnoha jídel. Grilování se sklopeným poklopem a otevřenými průduchy umožňuje regulovat proudění vzduchu, díky čemuž teplo uvnitř rovnoměrně cirkuluje. Tímto způsobem máte nad teplotou úplnou kontrolu a zaručeně se vyhnete připálení. Díky poklopu můžete připravovat i větší kusy masa, například celé kuře. Na grilu můžete péct pizzu nebo udit - díky tomu, že teplota i vlhkost se udržuje uvnitř, jídlo se griluje rychleji a zároveň zůstává šťavnaté.
Poklop grilu není jen dekorativní prvek, resp. ochrana proti dešti, ale také výborný pomocník při přípravě mnoha jídel. Grilování se sklopeným poklopem a otevřenými průduchy umožňuje regulovat proudění vzduchu, díky čemuž teplo uvnitř rovnoměrně cirkuluje. Tímto způsobem máte nad teplotou úplnou kontrolu a zaručeně se vyhnete připálení. Díky poklopu můžete připravovat i větší kusy masa, například celé kuře. Na grilu můžete péct pizzu nebo udit - díky tomu, že teplota i vlhkost se udržuje uvnitř, jídlo se griluje rychleji a zároveň zůstává šťavnaté.
Sledujte teplotu
Sledování teploty je důležité hlavně při masových pokrmech. Při grilování steaků se používá teplota kolem 210 - 220 ° C a více, proto se vyplatí investovat do grilu, na kterém víte teplotu nastavit a sledovat. Při elektrických a plynových grilů je to jednodušší, při dřevěném uhlí třeba použít více paliva a pořádně ho rozpálit (dobrou pomůckou může být i zapalovací komín). Pokud si nejste jisti stupněm propečení, pomoci si můžete teploměrem se sondou, který dokáže měřit teplotu až ve čtyřech různých pokrmech současně.
Při grilování steaků se vyplatí pořídit si litinové rošty.
Dokáží se zahřát na velmi vysokou teplotu a na mase vytvoří efektní mřížku.
Příprava steaku medium rare vyžaduje teplotu 60 až 65 ° C.
Pokud si chcete pochutnat na propečení kuřeti, mělo by mít zevnitř alespoň 85 ° C
Sledování teploty je důležité hlavně při masových pokrmech. Při grilování steaků se používá teplota kolem 210 - 220 ° C a více, proto se vyplatí investovat do grilu, na kterém víte teplotu nastavit a sledovat. Při elektrických a plynových grilů je to jednodušší, při dřevěném uhlí třeba použít více paliva a pořádně ho rozpálit (dobrou pomůckou může být i zapalovací komín). Pokud si nejste jisti stupněm propečení, pomoci si můžete teploměrem se sondou, který dokáže měřit teplotu až ve čtyřech různých pokrmech současně.
Při grilování steaků se vyplatí pořídit si litinové rošty.
Dokáží se zahřát na velmi vysokou teplotu a na mase vytvoří efektní mřížku.
Příprava steaku medium rare vyžaduje teplotu 60 až 65 ° C.
Pokud si chcete pochutnat na propečení kuřeti, mělo by mít zevnitř alespoň 85 ° C